productiviteit

Waarom het niet erg is om afgeleid te raken

Ik geloof niet in een afleidingsvrije werkplek. Tuurlijk, ik heb weleens geprobeerd om me in een hok te plaatsen waar geen geluid of prikkel binnenkomt, maar dat werd al heel snel heel saai.

Op internet lees je vooral hoe je minder snel afgeleid moet raken. Maar je kunt bijna niet terugvinden waarom het juist goed kan zijn. Afhankelijk van het project waar ik aan werk ga ik in een andere omgeving zitten. Als ik in de beginfase van een nieuw concept zit ga ik bijvoorbeeld graag in een koffiezaak zitten. Ik vind het heerlijk om afgeleid te raken en me mee te voeren in de beweging van een ander product of persoon.

Afleiding sturen

Wel denk ik dat je je afleiding kan sturen, dus eigenlijk je prikkels. Als ik een lange tekst of een verslag moet schrijven heb ik een vaste playlist aanstaan. Ik ken de volgorde van die afspeellijst en word daar dus niet ndoor verrast. Maar, ik kan wel mijn afdwalende gedachten richting de muziek sturen. Als student gebruikte ik deze techniek ook, het ging zo ver dat ik tijdens het tentamen bij het lezen van een vraag eerst aan het nummer dacht waarnaar ik luisterde toen ik het antwoord las. Zo onthield ik mijn leerstof.

StraatJutten

Soms werk ik aan projecten waar in fases afleiding een absolute must is, inspiratie haal je niet uit een gestroomlijnd leven. Op zo’n moment trek ik de straat op zonder plan en kijk ik rond, vind ik dingen die je niet ziet als je gehaast door de straten loopt. Met muziek op mijn oortjes merk ik soms ineens een huppelpas op. Ik laat me meevoeren door mijn omgeving, maak een aantekening of foto van wat ik zie en ik weet niet waar ik uit kom. Bijna elke dag heb ik wel zo’n moment. Dat ik behoefte heb aan afgeleid worden en prikkels ontvangen, de binnenstad en de supermarkt zijn dan voor mij fantastische omgevingen om te StraatJutten.

Waarom je wel met een doel moet werken

Afleiding kan tot mooie dingen leiden, maar je werkt wel altijd met een doel of deadline. Ik zet voor mezelf op zo’n moment een wekker om terug te gaan naar mijn concentratie. Maar Sanne, plan jij je afleiding dan in? In zekere zin wel. Ik zie afleiding als een soort beloning, niet als een kwaaltje. Het is toch schitterend hoe je je kan laten afleiden door de kleinste dingen.

Laat je gedachten eens echt meevoeren door afleiding en kijk eens waar je uitkomt. Wat valt je op als je je open stelt? Geeft het je rust of juist meer stress?

En mocht je echt niet afgeleid willen worden door je huisgenoten, familie of collega. Doe gewoon je oortjes in, dan zullen ze wel twee keer nadenken voor ze een gesprek over de kat tegen je beginnen.

"Afleiding kun je sturen"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *